Om Nationalpark Vadehavet

 Jens Kristian Kjærgård (fotograf, ide og forlægger) Klaus Melbye (forfatter)                                                                                                                                                                                                                    Jens Rosendal (digte) John Frikke (luftfoto mv.)

Forfatteren og naturfotografen tager læseren med på en oplevelsesrejse i Danmarks største nationalpark  – Nationalpark Vadehavet. Den danske del af Vadehavet blev i juni 2014 optaget på UNESCOS liste over Verdensarv og sammen med den tyske og hollandske del udgør verdensarven en mere end 500 kilometer lang sammenhængende system af vadeflader samt marsk- og tidevands-områder som strækker sig fra Ho Bugt i nord til Den Helder i Holland.

Fotografen har brugt nogle år på at indfange stemnings- og øjebliksbilleder fra marsken og fra Vadehavet som er et næsten uoverskueligt stort sammenhængende naturområde med store horisonter.

Landskabet er på mange måder et enkelt landskab der ofte kan virke monotomt, men i virkeligheden er det et utroligt dynamisk landskab hvor livsbetingelserne er ideelle for millioner af bunddyr, for fisk, fugle og havpattedyr.

Det er et enestående naturområde som ikke findes tilsvarende nogen sted på Jorden. 

Rejsen, som kun foregår i den danske del, tager sin begyndelse ved Blåvandshuk hvor vi langsomt, men sikkert bevæger vi os mod den dansk tyske grænse med en afstikker til Tønder, Nørre Sø og Magister Kog. En rejse på mere end 125 km.  Undervejs besøger vi det nye land: Skallingen, og den moderne hyrde. Herfra går turen til Ho Bugt, hvor vi finder Den Gule Engmyre.  Ved Varde Å gør vi ophold med magiske morgen billeder. Videre på rejsen besøges bland andet den ubeboede fugleø Langli og naturligvis senere de 3 beboede øer, Fanø, Mandø og Rømø. Herfra går det videre til Ballum Enge, Hjerpsted Bakkeø, Jordsand, Tønder-Marsken, Margrete Kog og naturligvis Saltvandssøen.  Hele tiden stopper vi op og ser på de nære oplevelser, Malurt, Sæler, den Islandsk Ryle´s utrolige rejse samt et andet dyrs farlige rejse.

Stormflod, ebbe og flod, digerne, sluserne, faskiner, skikgårde, vaderne, låningsvej,  højsande, fuglesværme, stæreovernatning og meget andet er emner der naturligt hører til Vadehavet og som har fået plads i bogen.

Vinter har fået sit eget afsnit og her vises fotografier af blandt andet meterhøje isskruninger og bramgæs i “højarktisk” landskab ved Ballum Sluse.

I alt næsten 385 sider med foto, taget på alfarvej rundt om i Vadehavet, af naturfotograf Jens Kristian Kjærgård.

Sidst i bogen tager naturfotograf og biolog John Frikke os på en flyvetur med loftfoto over udvalgte områder.

Bogens fotografier bliver akkompagneret med små historier og faglige tekster af Klaus Melbye, centerleder og naturvejleder på Vadehavs-centeret i Vester Vedsted.

Som små pauser til de faktuelle tekster er der indlagt sider med et udvalg af Jens Rosendal ´s fine Vadehavs-digte.

Bogen er ikke en turistguide eller fagbog, men en fotobog som i tekst og billeder tager læserne med på en rejse i Nationalpark Vadehavet, som er natur i verdensklasse, intet mindre.

Fotograf og forlægger Jens Kristian Kjærgård har tidligere udgivet bogen Nationalpark Thy – natur i særklasse. Bogen fik en meget pæn modtagelse og er foreløbig optrykt i 2 oplag. 

Nationalpark Vadehavet – natur i verdensklasse: 400 sider, format 29,5cm x 24 cm, ca. 2,5 kg. ,Vejledende salgspris kr. 499,00

kontakt@forlaget-vestenvind.dk eller din boghandler.